Як запустити свій перший онлайн-курс, якщо ви лікар – розповідає Станіслав Кравчук, автор курсу «Здорове спілкування»

В ідеальному світі лікар має бути не тільки висококласним фахівцем, а й хорошим комунікаційником. Повідомити невтішний діагноз з емпатією, але прямо. Не реагувати на агресивних пацієнтів, а зрозуміти їхній біль. Станіслав Кравчук помітив, що українські лікарі не завжди знають, як правильно комунікувати з пацієнтами, поки вчився на інтернатурі в одній з лікарень Київщини. І вирішив спробувати це змінити за допомогою безкоштовних онлайн-курсів «Здорове спілкування». House of Europe підтримав задум Станіслава, відеокурс можна подивитися на Prometheus.

Що варто знати про створення курсу та чому його варто переглянути – розповідає Станіслав.

Станіслав Кравчук, лікар-інтерн

Про те, як говорити про смерть, антибіотики та складні діагнози

Проблеми у спілкуванні між лікарями та пацієнтами виникають на багатьох рівнях. Від труднощів пояснити простими словами діагноз пацієнту до невміння донести, чому не потрібно пити антибіотики, якщо болить горло. А ще в українських медичних вишах майже не вчать повідомляти погані новини.

Отож у мене з’явилась ідея створити онлайн-курс про комунікацію для лікарів. Мої колеги – Аня Безкоровайна, Софія Тихомирова, Яна Ткачук – підтримали мене й долучились до його розробки. Усе почалося із заповнення заявки на грант House of Europe. 

Ми написали одній платформі онлайн-курсів і попросили порахувати, скільки коштуватиме підготувати проєкт. Вони надіслали кошторис ледь не на пів мільйона гривень. Я скоротив витрати й лишив тільки технічні моменти: зйомку, монтаж тощо. Згодом все одно довелося шукати іншого підрядника. Багато людей допомагали нам безплатно, а ще ми не платили спікерам. Іван Примаченко, засновник і керівник Prometheus, пішов нам назустріч і зменшив вартість сервісних послуг на тисячу доларів і дозволив самостійно займатися продакшеном. Бо більшість платформ робить це під ключ.

Наступним етапом став пошук спікерів. Раніше я працював у громадському секторі, тому мав там багато знайомих. Наприклад, разом зі спікером Артемом Ключниковим ми запускали школу лідерства для медиків. Він викладав лідерство в одному з американських університетів. А ще запросили сімейну лікарку, співзасновницю ГО «Медичні лідери» Дарину Дмитрієвську, яка дружня до ЛГБТ. Медична адвокатка Оксана Кашинцева підготувала цілий модуль про юридичні відносини у сфері охорони здоров’я. Всесвітньо відомий нейрохірург Генрі Марш читав лекцію про смерть і вмирання в контексті медицини. У його сина виявили пухлину мозку, а потім він усе життя працював зі смертю. Зараз він також має рак. Генрі Марш говорить про смерть і вмирання з позиції лікаря, пацієнта, родичів пацієнта. 

Про різні покоління пацієнтів і чому за переливання крові можуть притягнути до відповідальності

Наш курс – це три модулі, які можна пройти за два-три тижні. Перший модуль – база про моральні засади спілкування між лікарем і пацієнтом і типи пацієнтів. Є теорія поколінь, яка розрізняє бебібумерів, покоління X, Y, Z. Підхід, відповідно, буде відрізнятися. Наприклад, для людей старшого віку важливий очний візит і змога поговорити з лікарем про проблеми. Для міленіалів же краще просто отримати повідомлення на телефон, вони дуже цінують свій час. 

Другий модуль присвячений взаємодії зі специфічними групами пацієнтів. Це стосується оголошення поганих новин, невтішних діагнозів чи повідомлення про смерть. Деякі українські лікарі можуть зателефонувати родичу пацієнта і сказати щось на кшталт «Ваш батько помер» і кинути слухавку, що абсолютно неприпустимо. 

Крім того, у другому модулі розглядаємо комунікацію з токсичними пацієнтами, які обертають взаємодію в драму: маніпулюють, генерують негативні емоції. Це відбувається через низку мотивів, але зазвичай через горе. 

Третій модуль – це юридична взаємодія в лікарському середовищі. Є багато нюансів, пов’язаних із медичною таємницею, і складних ситуацій. Наприклад, пацієнтка – свідок Єгови, у неї сильна кровотеча. Потрібне переливання крові. Але свідки Єгови проти цієї процедури. Відповідно жінка підписала документ про те, що відмовляється від схожого втручання. Однак ви розумієте, що, якщо не переллєте їй кров, вона помре. То що ж робити? Що каже закон? У цьому випадку суд вважає, що кров можна не переливати. Лікар має знати юридичні нюанси й те, які документи підписати перед різними процедурами. 

Моя мрія – це здорове спілкування між медиками та пацієнтами. Тож хотілося б, щоб якнайбільше лікарів, інтернів та студентів переглянули цей курс. Думаю, це збереже нерви багатьом людям.

Поради для тих, хто створює онлайн-курс уперше

Створення курсу, комунікація з лекторами та організація зйомок не зайняли в мене багато часу, зате я здобув цінний та цікавий досвід. Про що не варто забувати:

Бюджет – важливий документ. Над ним треба довго працювати. Шукати, скільки коштують послуги, пропонувати прописати комерційні пропозиції підрядникам і вже потім складати кошторис, який ви будете подавати грантодавцю. 

Обов’язково вичитувати документи. Навіть якщо їх уже прочитав юрист. Обговорюйте в команді спірні моменти, а також перепитуйте в грантодавців усе, що добре не розумієте. 

Шукайте запасних підрядників. Спочатку курс мала створити одна онлайн-платформа, її ми попросили прорахувати бюджет від самого початку. Однак, коли отримали грант, підрядники сказали, що не зможуть за такі гроші зробити продукт. Це був тривожний період, бо я не розумів, що робити. Пощастило, що Prometheus пішов нам назустріч.

Our live updates in social networks

Be the first to know about new opportunities right next door or abroad. We tell you right away what is in store for you and how to go for it.

Subscribe to our newsletter in English

We provide you with a digest of our opportunities for people and organisations from the EU and the UK. We respect your time and privacy – we will only drop you a line when we have some great open calls.

Our donors and partners

Browser matters

It seems you are using Internet Explorer. Please consider browsing with Safari, Google Chrome or Mozilla Firefox for a better user experience with our website.